Educator din naStere. Profesor de meserie

"In perioadele de haos apar cele mai multe genii. Explicatia este data de faptul ca oamenii trebuie sa faca fata unor situatii cu totul deosebite, incerte, care le favorizeaza dezvoltarea intelectuala. Romania, la fel ca Israel, Rusia, China, India, beneficiaza de o categorie speciala de copii, cu inteligente deosebite. Acestia pot fi strategii de mai tarziu, daca sunt bine antrenati."

 

 

Profesorul Florin Colceag are o experienta de doua decenii in educatia copiilor supradotati. Presedintele EDUGATE si al organizatiei IRSCA Gifted Education Romania a pregatit generatii intregi de olimpici de matematica, din care ii poate numara pe degete pe cei care au ramas in Romania. In viziunea sa, centrele de excelenta deschise prin tara au unicul scop de a pregatii copiii pentru castigarea concursurilor scolare, si foarte putin cel de a dezvolta abilitatile fiecarui individ in parte. Paradoxal, rata de pierdere a copiilor si tinerilor supradotati din Romania este sensibil mai mica decat media mondiala, care depaseste 50% dintre copiii exceptionali. "Mediul haotic in care traim este o provocare suplimentara pentru copii, ii face sa lupte cu reprimarile sistemului", explica profesorul Colceag.

 

Crizele mondiale nu pot fi rezolvate de mediocri. Chiar daca, de la 2-3 ani, copilul e curios, afectuos, etic, plin de umor, creativitate si spirit de initiativa, in timp, fara sustinere morala, alege sa isi nege abilitatile doar pentru a intra „in rand cu lumea“. Rezultatul: o uriasa risipa de potential uman. Legea nr. 17/2007 pentru sustinerea unui Centru National de Instruire Diferentiata a adus, pana acum, doar speranta. In ciuda rezultatelor mediocre la evaluarile internationale, centrul intarzie sa apara, iar tinerii supradotati aleg exodul. In Romania, institutiile dedicate educatiei copiilor cu IQ, EQ si SQ peste medie, de la gradinita pana la nivel postuniversitar, sunt, practic, inexistente. O explicatie este faptul ca nu am reusit sa ne rupem complet de „clasa muncitoare care merge-n paradis“ si nici sa respectam specialistii. „Aceasta atitudine isi traieste ultimele zile. Crizele mondiale nu pot fi rezolvate cu mediocri, ci cu oameni cu abilitati inalte, antrenati sa faca fata la provocarea complexitatii si dinamicii imprevizibile a schimbarilor“, avertizeaza Florin Colceag, pentru care viitorul apartine sistemului „gifted education“.